Cenny czarny bez

monday3Czarny bez jest chyba najbardziej znana i rozpowszechniona roślina lecznicza w europie. Ma on bardzo silne właściwości przeciwzapalne i podnoszące odporność. Szczególnie popularny jest sok z czarnego, bzu, ale w aptece czy sklepie zielarskim nabyć można suszone kwiaty a nawet korę z tej rośliny. Można też samemu zbierać kwiatostany czarnego bzu, robimy to w maju i czerwcu. Potem suszy się je na różne sposoby. Suszone kwiaty czarnego bzu di złaje przede wszystkim napotnie, na nerki lekko moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Zawartość rutyny powoduje, że czarny bez uszczelnia naczynia włosowate i zwiększają ich elastyczność. Czarny bez złagodzi całkiem pokaźna liczbę chorób takich jak katar, gorączka, różyczka, szkarlatyna i zapalenie pęcherza moczowego. Napar z czarnego bzu sprawdzi się przy zapaleniu spojówek oraz przy anginie. Owoce czarnego bzu są przede wszystkim skutecznym środkiem przeciwbólowym. Owoce zrywamy w sierpniu i wrześniu, kiedy już są wybarwione, ale dostatecznie wciąż jędrne. Potem je suszymy. Owoce takie są doskonałym źródłem antocyjanów i karotenoidów. Jest w nich też sporo witaminy B i C. Owoce też wzmagają widzialnie potu i oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów 0przemiany materii. Owoce te w małych dawkach zwalczają biegunki a w większych zaparcia. Przetworami z jagód czarnego bzu można leczyć wiele chorób.