Kiełki

4653435468Kiełki są zalecane przez wielu specjalistów żywieniowych. Są szczególnie pożądane, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców. Kiełki możemy hodować przez cały rok, ale to właśnie teraz są najbardziej potrzebne. Dzięki nim możemy w naszym organizmie uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Czy wiesz, że dla rośliny nasiono jest skumulowanym magazynem tego, co najlepsze, czyli cennych substancji. Znajduje się tam białko, węglowodany i tłuszcze. Podczas kiełkowania substancje te rozkładane są na związki łatwo przyswajalne przez organizm. Dodatkowo podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki nim wszystkie składniki są lepiej przyswajalne. Kiełki najlepiej smakują na surowo, bardzo dobrze smakują, jako posypka na kanapce. Dodaje się je też do sałatki lub zupy. Niektóre z nich, te bardziej ostre nadają się do past jajecznych. Kiełki roślin strączkowych podaje się na ciepło. Wystarczy, zatem kupić nasiona, zalać je woda na kilka godzin aż napęcznieją. Potem płuczemy je na sicie. Rozkładamy na wilgotnej ligninie lub gazie, najlepiej w temperaturze pokojowej około 22 stopni. Musimy je zraszać, najlepiej nawet kilka razy na dzień.