Pomarańcze

Jak powinno wyglądać smaczne i pożywne śniadanie? A no na przykład tak: tost, jajko na miekko i szkalna soku pomarańczowego lub sam sok. Śniadanie takie jest bardzo popularne wśród mieszkańców Florydy ? która to jest światowym potentatem w produkcji tego owocu. W pomarańczach jest dużo witaminy C choć są owoce które mają jej więcej, jednak spokojnie nimi zapełnimy zalecaną dzienną dawkę. Szklanka soku rano podniesie odporność naszego organizmu, szczególnie zimą. Najlepiej wycisnąć sok z owoców, ten w kartonach często jest rozcieńczany i dosładzany. Zdąża się kupić dobre i złae pomarańcze, jak tego uniknąć. Nie należy sugerować się kolorem skórki, zależy on bardziej od klimatu w jakim owoc dojrzewał i nie ma on wiele wspólnego ze stopniem dojrzałości owocu. Jeśli weźmiemy owoc do ręki powinien wydawać się on nam ciężki czy więcej tym lepiej, świadczy to bowiem o jego soczystości. Warto też zwrócić uwagę na to by skórka była jędrna, pozwoli im to poleżeć dłużej nawet w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem wyciskania warto owoc poturlać przyciskając go do podłoża, pozwoli to na łatwiejsze wyciśnięcie soku. Sok z pomarańczy jest świetny do marynowania drobiu, dzięki niemu skruszeje on i nabierze aromatu. Często konfiturę z tego owocu stosuje się jako dodatek do kaczki czy też gęsi. Polecamy: Żeberka na słodko, kaczkę w pomarańczach. Pomarańcze to także obowiązkowy składnik wielu sałatek. Przy zakupie pamiętajmy iż pomarańcze pępkowe łatwo się obierają i dają porcjować ich przeznaczeniem jes spożycie na surowo i na sok, jednak szybko gorzknieją.