Rak żołądka

Na raka żołądka chorują częściej mężczyźni niż kobiety. Spośród wszystkich nowotworów, rak żołądka w Polsce jest przyczyną zgonu, co trzeciego mężczyzny i co piątej kobiety. Przyczyną tego jest fakt, iż raka żołądka wykrywa się w znacznym stadium jego zaawansowania, wówczas leczenie jest znacznie utrudnione, a czasem nawet niemożliwe. Faktem pocieszającym jest jednak to, iż zachorowania na raka żołądka mają tendencję malejącą. Ale mimo to, co roku rejestrowanych jest ponad 5 tyś. Nowych przypadków. Ok. 95 procent złośliwych nowotworów żołądka to gruczolakoraki, czyli takie nowotwory, które wywodzą się z komórek nabłonka gruczołowego żołądka. Pozostałe 5 procent to Chłoniami, mięsaki, rakowiaki, czy też guzy stromalne. Wyróżnia się dwa typy nowotworów: rozlany i jelitowy, jest to, tzw. klasyfikacja Laurenta. Podział ten ma ogromne znaczenie, ponieważ grupy te różnią się od siebie rokowaniami, podłożem choroby i występowaniem. Nowotwory zakwalifikowane do grupy jelitowej rozwijają się na podłożu zmian przedrukowych, dają większe szanse na wyleczenie oraz częściej występują u mężczyzna. Grupa nowotworów rozlanych rozwija się na niezmienionej błonie śluzowej i jest o wiele cięższy do wyleczenie, jego rokowania są niepewne. Typ nowotworów rozlanych częściej występuje u młodych kobiet, w części żołądka położonej bliżej przełyku, i częściej występuje u ludzi z grupą krwi A. Ważną informacją jest to, iż rak typu rozlanego pojawia się rodzinnie. Badania pokazują, że większe znaczenie w występowaniu raka żołądka są czynniki środowiskowe, a nie czynniki genetyczne. Jednak nie udało się do końca zbadać i wyjaśnić, jakie to właśnie czynniki zwiększają ryzyko zachorowań. Jest kilka czynników, które lekarze uważają za istotne i podkreślają ich znaczenie, ale przede wszystkim, jako pierwszy wymieniają sposób odżywiania. I tak poprzez liczne badania dowiedziano się, że chorobie sprzyja dieta oparta na jedzeniu dużych ilości produktów konserwowanych, wędzonych, mocno słonych w dużej mierze saletrą, oraz spożywanie małej ilości warzyw i owoców. Jako równie ważny czynnik wymieniany przez lekarzy jest palenie papierosów? Przyczyną raka żołądka może być również infekcja wywołana przez bakterie Helicobacter pylori, czyli bakterie, które wywołują przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka. Początek tej paskudnej choroby jest trudny do wychwycenia, ponieważ objawia się on tak jak przy innych dolegliwościach przewodu pokarmowego. Objawy przy wczesnym stadium to przewlekłe pieczenie, utrata apetytu, nudności, wzdęcia, a niekiedy nawet niewielkie bóle brzucha. W miarę postępu choroby objawy się nasilają, i zaczynają pojawiać się kolejne objawy jak spadek wagi, wymioty, uczucie osłabienia, krew w stolcu i nasilające się bóle nadbrzusza, czyli części brzucha, która znajduje się powyżej pępka.